Mondhygiënist
Een mondhygiënist richt zich op preventie en mondverzorging om zo tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen én deze te bestrijden.
Een mondhygiënist richt zich op preventie en mondverzorging om zo tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen én deze te bestrijden.
Het takenpakket van de mondhygiënist is gericht op preventieve behandeling; het voorkomen van gaatjes en tandvleesproblemen.
Over het algemeen een tandartsassistente die is opgeleid in het uitvoeren van preventieve handelingen en mondhygiëne.
Over het ontstaan van ontstoken tandvlees, de preventie hiervan en het ontstaan van parodontitis.
Het takenpakket van een
Het takenpakket van een mondhygiënist richt zich op preventie en mondverzorging om zo tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen én deze te bestrijden. Patiënten kunnen zich rechtstreeks bij de mondhygiënist melden als ze hulp nodig hebben bij het voorkomen van tandbederf (gaatjes) en tandvleesaandoeningen. De mondhygiënist kan dan bijvoorbeeld advies geven over te nemen mondhygiënemaatregelen.
Vaak werkt een mondhygiënist in een praktijk en maakt onderdeel uit van het tandheelkundig team. Er zijn ook vrijgevestigde mondhygiënisten. Dit zijn mondhygiënisten met een eigen praktijk. Verder is de mondhygiënist, net als de tandarts, verantwoordelijk voor de opname van alle relevante gegevens in het patiëntendossier.
Een mondhygiënist kan ook werkzaam zijn in een praktijk voor bijvoorbeeld parodontologie, implantologie of orthodontie, verzorgingsinstellingen, bijzondere tandheelkunde, jeugdtandzorg en ziekenhuizen en zich hierdoor differentiëren in deze behandelingen.
Wat is een
Een mondhygiënist is een op HBO opgeleide paramedicus en werkzaam binnen verschillende disciplines in de mondzorg. Het beroep van mondhygiënist is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Deze wet BIG is in 1997 in werking getreden. De Wet BIG is een kwaliteitswet en heeft tot doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bevorderen en te bewaken. De wet beschermt tevens de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. Mondhygiënisten die afgestudeerd zijn kunnen zich inschrijven bij het NVM en het KRM. De NVM is het beroepsregister en het KRM is het kwaliteitsRegister van en voor mondhygiënisten. Mondhygiënisten die in het KRM staan ingeschreven, laten zien dat zij investeren in kwaliteit door het volgen van bij- en nascholing (cursussen en opleiding) en het voeren van intercollegiaal overleg.
Voor de mondhygiënist is in de wet BIG in artikel 34 het deskundigheidsgebied omschreven. In de lijn der verwachtingen ligt dat de mondhygiënist in 2018 onder artikel 36a zal vallen. De tandarts valt onder artikel 3 en is zodoende BIG-geregistreerd. De titel mondhygiënist is een bij wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma mondhygiënist. Het diploma wordt verkregen na het met goed resultaat afronden van de 4-jarige Hbo-opleiding.